Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας κατά διαστήματα έγινε αποδέκτης ερωτήσεων σχετικά με την λειτουργία του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φάνηκε να μη γίνεται παραπομπή στο εν λόγω Τμήμα, αλλά ασθενείς να ωθούνται στην ανεύρεση θεραπείας κατευθείαν σε άλλες πόλεις και νοσηλευτικά ιδρύματα, γεγονός που αφενός φαίνεται να απαξιώνει αδίκως τις υπάρχουσες απόλυτα αξιόλογες δομές και αφετέρου δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα ως προς την αποζημίωση των μετακινήσεων των ασθενών αυτών, καθώς κανείς από τους παραπέμποντες δεν τους έχει ενημερώσει ότι για να αποζημιωθούν θα πρέπει να συντρέχει η μόνη ικανή και αναγκαία προϋπόθεση της μη δυνατότητας εξυπηρέτησής τους από τις υφιστάμενες δομές, προϋπόθεση η οποία πιστοποιείται εγγράφως από το αρμόδιο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ και δη προ της μετακίνησής τους σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα εκτός Λάρισας.
Με αυτή την αφορμή το ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας πραγματοποίησε σήμερα, 22/8/2019 μία γόνιμη και αποδοτική συνάντηση με όλα τα στελέχη του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ),το οποίο αποτελεί το μοναδικό ίδρυμα παροχής τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί για την εν γένει λειτουργία του Τμήματος καθώς και τα ενδεχόμενα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με την Υποδιοικήτρια του ΠΓΝΛ κα Ανθή Χαλιβέρα.
Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώθηκε ότι:
1.Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως και Παρασκευή και θεραπείες πραγματοποιούνται από τις 08.00 π.μ. έως και τις 20.00 μ.μ.
2. Από την επίσημη καταγραφή της κίνησης ογκολογικών ασθενών προέκυψε ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες, πραγματοποιήθηκαν 19.721 θεραπείες ακτινοβολίας.
3. Για οποιαδήποτε τεχνική βλάβη προέκυψε στα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, υπήρξε ταχύτατη ανταπόκριση αποκατάστασης από τη Διοίκηση του ΠΓΝΛ ενώ υπήρξε άμεση τεχνική υποστήριξη και επίλυση τόσο από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του ΠΓΝΛ όσο και από την εταιρεία Elekta, χωρίς να υπάρχουν επικίνδυνες καθυστερήσεις στις θεραπείες των ασθενών.
4. Παρά ταύτα ο όγκος των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας στην περιοχή που καλύπτει η 5η ΥΠΕ παραμένει πολλαπλάσιος του αριθμού που ήδη εξυπηρετούνται σήμερα και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που συλλογικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους τοπικούς κυρίως φορείς αλλά και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ασθενών ενώ παραμένει αδήριτη η ανάγκη υποστήριξης, τού, περισσότερου από δίκαιου, οριζόντιου αιτήματος όλων των ήδη εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και των ασθενών, αφενός για την βελτίωση έτι περισσότερο των υλικοτεχνικών υποδομών και αφετέρου για την στελέχωση των δημοσίων δομών υγείας σε αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό μέσω αναγκαίων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα υπηρετεί πραγματικά στις θέσεις στις οποίες θα προσλαμβάνεται.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας παραμένει σε εγρήγορση πάντα κοντά στους ασθενείς αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας και παρακαλεί όλους τους πολίτες να μη διστάζουν να έρχονται σε άμεση επικοινωνία μαζί του στα τηλέφωνα 2410620393 , 6948934285 και 6944896181 για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση αυτοί χρειάζονται.
Στη συνάντηση στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας συμμετείχαν οι: Μαρία Τόλια, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθύντρια Τμήματος Ακτινοθεραπείας ΠΓΝΛ, Κωνσταντινιά Σωτηριάδου, Διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήματος Ακτινοθεραπείας ΠΓΝΛ, Κων/νος Τσανάδης Επιμελητής Α’ ΕΣΥ, Γεώργιος Κομισόπουλος, Ακτινοφυσικός, Τμήμα Ιατρικής Φυσικής, Καλλιόπη Ιωαννίδου, Νοσηλεύτρια ΤΕ, Προϊσταμένη Τμήματος Ακτινοθεραπείας, Γεώργιος Ιωαννίδης και Ευαγγελία Τριανταφυλλίδη, Τεχνολόγοι ΤΕ, Γεωργία Γκουγκουμάτη και Άννα Γραμμένου, χειρίστριες Ιατρικών Μηχανημάτων ενώ εκ μέρους του του ΔΣ του Συλλόγου συμμετείχαν οι : Ιωάννα Καραβάνα, Πρόεδρος ΣΚΛ, Όλγα Τσιούρβα Αντιπρόεδρος, Ιωάννης Γκούμας Γενικός Γραμματέας και τα μέλη Άρτεμη Καραγιάννη και Πηνελόπη Λιάκου.