Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μαθημάτων της Ογκολογικής Κλινικής, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 17 Φλεβάρη, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας , μάθημα με θέμα τον εμβολιασμό κατά του covid-19 σε ογκολογικούς ασθενείς, για το οποίο λάβαμε σχετική πρόσκληση να το παρακολουθήσουμε και εμείς ως σύλλογος καρκινοπαθών.
Ανταποκρινόμενοι άμεσα και με μεγάλη χαρά, στην ευγενική πρόσκληση του καθηγητή Ογκολογίας κ. Αθανασίου Κωτσάκη, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις σχετικές εισηγήσεις , να ενημερωθούμε υπεύθυνα από τους γιατρούς που στελεχώνουν τις ογκολογικές κλινικές μας, τους δικούς μας στην ουσία ανθρώπους , που έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί μας, ως θεράποντες ιατροί και συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι της νόσου μας, οι οποίοι μας έδωσαν τη δυνατότητα και άπλετο χρόνο να εκφράσουμε όλες τις απορίες που απασχολούν την κοινότητά μας, δίνοντάς μας στη συνέχεια και όλες τις απαντήσεις που ήταν δυνατόν να δοθούν σήμερα, με βάση τις μέχρι τώρα σχετικές οδηγίες, δημοσιεύσεις, μελέτες και δεδομένα που υπάρχουν.
Με αφορμή τη σημερινή αυτή συνάντηση μοιράζομαι με όλους σας τις παρακάτω σκέψεις:
Κανένας εμβολιασμός δεν είναι 100% αποτελεσματικός.
Δεν διατρέχουμε όλοι τον ίδιο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.
Αυτός ο κίνδυνος εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και από τις προφυλάξεις που παίρνουμε ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή μας στον ιό.
Επιλέγουμε/ω τον εμβολιασμό καθώς αυτός μπορεί να παρέχει κάποιου βαθμού προστασία σε όλους μας (έστω και αν δεν έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες σε πληθυσμούς ειδικά καρκινοπαθών).
Είναι ανάγκη οι ίδιοι οι ασθενείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε κατά το δυνατόν τον κίνδυνο έκθεσής μας στον ιό (καθώς ακόμα αργεί όπως φαίνεται ο εμβολιασμός όλων μας).
Δεν διατρέχουμε όλοι (οι καρκινοπαθείς) τον ίδιο κίνδυνο (όπως δεν έχουμε άλλωστε όλοι τον ίδιο καρκίνο).
Δεν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής εμβολίων.
Δεν εμπιστευόμαστε ούτε όλα όσα γράφονται ούτε όλα όσα ακούγονται καθημερινά από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Εμπιστευόμαστε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τους θεράποντες ιατρούς μας, γιατί αυτοί είναι και οι μόνοι αρμόδιοι για τον καθένα μας ξεχωριστά, που θα αποφασίσουν για το αν αλλά και το πότε ακριβώς είναι ο κατάλληλος χρόνος για μας να εμβολιαστούμε.
Κάθε ένας από μας θα κληθεί τελικά να λάβει μια προσωπική απόφαση για τη λήψη του εμβολίου όταν αυτό μας προσφερθεί. Δεν φαίνεται να υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους ειδικά ασθενείς με κακοήθειες πρέπει να αποφύγουν τον εμβολιασμό.
Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με καρκίνο (αν και δεν συμμετείχαν στις μελέτες), ενδέχεται να εμφανίσουν μικρότερο βαθμό ανοσίας. Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι βαθμό ανοσίας μπορεί να επιφέρει το εμβόλιο σε αυτούς. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει πραγματικά να μελετηθεί (εύχομαι να το κάνουν σύντομα αυτοί που μπορούν και να μας ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σύντομα).
Στο πολύ ενδιαφέρον σημερινό «μάθημα» συμμετείχαν πλέον των καθηγητών κ. Κωτσάκη και κ. Βασιλόπουλου, συνεργάτες τους, ειδικοί και ειδικευόμενοι συνάδερφοί τους και ο Διοικητής του ΠΓΝΛ κ. Κατσικονούρης ενώ από το ΔΣ του συλλόγου μας συμμετείχαν επίσης η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου και ο Χρήστος Χρήστου.
Και κάτι τελευταίο που θεωρώ ίσως ακόμα πιο σημαντικό και κρατώ από τη σημερινή ημέρα:
Είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο όταν οι επιστήμονες κατεβαίνουν από το βάθρο τους και βάζουν δίπλα τους, τους ασθενείς τους, ανοίγοντας μαζί τους ένα γόνιμο, ισότιμο και αποτελεσματικό διάλογο.
Σας ευχαριστούμε όλους σας. Αυτό που σήμερα ζήσαμε και με χαρά συμμετείχαμε ήταν μια πραγματικά «καλή πρακτική» που θα άξιζε να ακολουθηθεί και από άλλους!!!
Περήφανη για άλλη μια φορά για την πόλη μας και τους επιστήμονές της.
Ιωάννα Καραβάνα
Πρόεδρος του ΣΚΛ