Εν μέσω καύσωνα συνεχίζουμε με χαρά να αλληλεπιδρούμε με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες της τοπικής (και όχι μόνον) κοινωνίας στην οποία σταθερά και επί μακρόν δραστηριοποιούμαστε για όλα τα θέματα που μας ενδιαφέρουν!
Ο Σύλλογός μας λοιπόν συμμετείχε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ΕΟΕΣ Αμφικτυονία σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων, την Παρασκευή 14 Ιουλίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα «ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ»
Ο ΕΟΕΣ Αμφικτυονία έτυχε χρηματοδότησης ανταποκρινόμενος στην Πρόσκληση της ALDA «Τοπική ανταπόκριση σε παγκόσμια ζητήματα για τοπικές δράσεις για την αειφορία», με τη δράση «Συμμετοχικός σχεδιασμός και ανάπτυξη ενός τοπικού Παρατηρητηρίου Υγείας: για το κοινό καλό και τη βιωσιμότητα πόλεων και κοινοτήτων» και την ανάδειξη της Τοπικής Δημοκρατίας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Η διάρκεια της δράσης είναι από τις 15 Μαΐου έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.
Στο πλαίσιο της δράσης ο Δήμος Λάρισας μαζί με τους Δήμους Αγίας Βαρβάρας και Ορεστιάδας είναι προτεινόμενοι για να υλοποιηθούν σε αυτόν δράσεις συμμετοχικής δημοκρατίας για τον σχεδιασμό ενός Τοπικού Παρατηρητηρίου Υγείας του Δήμου μας, στο καινοτόμο και ουσιαστικό αυτό πρόγραμμα.
Κύριος στόχος του έργου είναι η προάσπιση της υγείας (η ανάσχεση της ακραίας πίεσης του συστήματος υγείας πχ Covid 19, η μη εξυπηρέτηση των λοιπών ασθενών από άλλες χρόνιες και σοβαρές ασθένειες και η ανάδειξη του ρόλου των ενεργών πολιτών) με κύριο αποδέκτη και εκφραστή την τοπική αυτοδιοίκηση με την ενεργή συμμετοχή και δράση των πολιτών.
Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει συμμετοχική πλατφόρμα διαλόγου, διαβούλευσης, δημοκρατικής συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών της υγείας, της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας και άλλων ενδιαφερομένων μερών για το σοβαρό και πολύπλοκο θέμα της υγείας και ευχαριστούμε για την πρόσκληση των Α/χων Διοίκησης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Κοινωνικής Πολιτικής & Πρόνοιας .
Τα μέλη των ομάδων στόχων προέρχονται από τους επαγγελματίες υγείας, τις ευπαθείς ομάδες (πχ Ρομά και οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες), Συλλόγους και Σωματεία, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών ιδιαίτερα σε θέματα υγείας, διατροφής, οδικών ατυχημάτων, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες σε θέματα υγείας και πρόληψης, πολιτιστικοί φορείς.
*Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) δημιουργήθηκαν για να διευκολυνθεί η διασυνοριακή, διακρατική και διαπεριφερειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειακών και τοπικών αρχών τους. Οι ΕΟΕΣ δίνουν τη δυνατότητα στους εν λόγω εταίρους να υλοποιούν κοινά έργα, να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και να βελτιώνουν τον συντονισμό του χωροταξικού σχεδιασμού.